Ved lov er det bestemt, at vi hver fjerde år, skal stemme om hvem der skal sidde i folketinget og hvem der skal være ny statsminister.

Der kan godt gå mindre end fire år, mellem folketingvalgene. En siddende statsminister, kan til enhver tid, udskrive valg. De fire år, er den maksimale periode, for en siddende regering.

Når valget er udskrevet, er alle folketingskandidater og statsministeren, på valg. Efter valget kan der nemt være gengangere, enten i samme position, eller i en ny. Men der er altid udskiftninger.

Folketinget har 179 medlemmer

I Danmark består folketinget af 179 medlemmer. De 175 medlemmer er valgt i selve Danmark. Derudover er der to kandidater, som er valgt i Grønland og to som er valgt på Færøerne.

Ikke alle bliver ministre

Der er et varierende antal ministre. Ind i mellem oprettes der nye ministerier og ind i mellem nedlægges der ministerier.

Ministerierne er et spejl, på de ting som er de vigtigste i samfundet, som det ser ud på et givent tidspunkt.

Hvert ministerium har en minister. Der er ikke 179 ministerier, så det er ikke alle folketingskandidater, der får tildelt et ministerium.

Brug din stemmeret til det kommende folketingsvalg

I Danmark er det en ret som alle over 18 år har. Det er ikke en pligt, at bruge sin stemme, når der er folketingsvalg, kommunevalg eller andre folkeafstemninger. Du har altså ret til at stemme, men ikke pligt til at gøre det.

Moralsk pligt er en anden snak. Moralsk set, kan du intet ændre, hvis du ikke involvere dig og bruger din stemmeret. Moralsk set kan du heller ikke brokke dig over uretfærdigheder i samfundet, hvis du ikke selv involvere dig og bruger din stemmeret.

Din stemme tæller til det kommende folketingsvalg

Et enkelt kryds betyder ikke ret meget i det store hele. Mange små krydser gør en forskel. Derfor er din stemme nøjagtig lige så vigtig som din nabos.

Har du bekymringer, eller ser du områder i samfundet, som du mener kunne forbedres, så er dit kryds, din mulighed for at slukke bekymringen, eller dreje debatten i den retning du ønsker. Brug din ret og sæt dit kryds.